Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Provence ízei
  2015-02-25 22:21:28, szerda
 
   
  Provence ízei

Hála Joanne Harrisnek és Peter Mayle-nek, a Provence-szal kapcsolatos álmaink néha talán már szebbek, mint a valóság? Levendulamezők, fűszerillatú, selymes langymeleg szellő, hűvös kőházak mélyén húzódó hatalmas, öreg konyhák... De mi a valóság? Milyen is az a provence-i gasztronómia?

A tipikusan mediterrán vidék minden finomságát megtaláljuk a piacokon, amelyekben bővelkedik Provence. Olyan gazdag a kínálat, hogy szinte csak innen vásárolnak a helybéliek, persze mindent frissen.














Kedvelt a kecske és a bárány, a tengerpartnak köszönhetően sok a halétel. Zöldségekből is bőséges a kínálat: az olajbogyó és a szőlő mellett sárgabarack, őszibarack, cseresznye terem bőven a környéken, s Cavaillonban híres a sárgadinnye.





Mindenféle krémek

A provence-i előételek nagy része valamilyen krém, amit friss fougasse (ejtsd: fugássz) kenyérre kenve érdemes fogyasztani. Csak néhány a kínálatból: olajbogyókrém (tapenade, ejtsd: tápönád), szarvasgombás tőkehalkrém (brandade de morue, ejtsd: brandád dö morü), chilis-majonézes krém (rouille, ejtsd: rujj), fokhagymás majonéz (aїoli, ejtsd ájóli) vagy szardellakrém (anchoide, ejtsd: ansoád).

Az olasz határnak köszönhetően a klasszikus provence-i fűszerkeverék mellett még egy esszenciát használnak a helybeliek, ez pedig a pistou (ejtsd: pisztu), amely gyakorlatilag az olasz pesto édestestvére. Az alapvetően fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból készített pépet sokszor egészítik ki reszelt parmezánnal vagy pecorinóval. Az ebből kapott krémet használják ízesítésként a nyári zöldségeket tartalmazó leveshez, a Soupe au pistou-hoz (ejtsd: szup o pisztu).

Nem csak népszerű, de nagyon finom előétel a töltött paradicsom, amit rengeteg változatban készítenek. A napérlelte paradicsom és a gazdag mediterrán fűszerek az alap, a töltelékhez bármi használható, de a húskedvelő franciák általában darált marhahússal vagy báránnyal töltik.






A tenger ajándékai

A tengeri teremtmények közül szívesen főzik, sütik a szardíniát, a tengeri sünt, a polipot, a vörös márnát és a tengeri sügért. Leggyakrabban e két utóbbi halat kínálják, általában grillezett formában. A sügért szokták édesköménnyel, szőlővenyigén grillezni, ettől különleges aromát kap a hal.

Marseille környékére talán a bouillabaisse (ejtsd: bujjabessz) a legjellemzőbb. Ez a ragu többféle halat tartalmaz, illetve egy kevés kagylót, zöldséget. Ízesítésében szerepet játszik a fokhagyma, az édeskömény, a narancshéj, a babérlevél, a bazsalikom és egy kevés konyak is. Egy igazi bouillabaisse-ben legalább háromféle halnak kell főnie.






Klasszikus egytálételek

A Camargue környékéről származó daube provençale-t (ejtsd: dób provanszál) is érdemes megpróbálni. A helyi fűszerekkel ízesített marharagut a bikaviadalok idején néha a vesztes bikából is elkészítik.

A Nizza környékéről származó ratatouille (ejtsd: rátátújj) is klasszikus nyári egytálétel. Leginkább a magyar lecsóhoz hasonlíthatnánk, bár itt meghatározó alkotóeleme a padlizsán és a cukkini, valamint fűszerezésében is eltér az általunk ismerttől, ugyanis gyakran kakukkfüvet, bazsalikomot használnak hozzá.

A tonhalsaláta egy gazdag változata a Nizzai saláta, amely zöldsalátából, paradicsomból, roppanósra párolt zöldbabból, articsókából és keménytojásból áll, halként pedig tonhal és szardella kerül rá, így könnyű, nyári egytálételként is tökéletes.






Turistáknak és tengerpartra készülőknek tökéletes szendvics helyett a pissaladière (ejtsd: pisszáládier), ami szintén nizzai eredetű. Kicsit emlékeztet a pizzára, ám az olasz kollégákkal ellentétben a francia pékek nem tesznek rá paradicsomszószt, csak sok-sok vöröshagymát, egy kevés olajbogyót és szardellát.

Édesszájúaknak

A provence-i desszertek közül érdemes kipróbálni a calissont (ejtsd: kálisszon), ami egy tipikus Aix-an-Provence-i édesség, kandírozott gyümölcsökkel és mandulapasztával. Helyi specialitás még a ,,Tizenhárom desszert"-nek nevezett karácsonyi édesség, aminek a helyben készülő birsalmasajt is részét képezi.






S hogy mi is az a provence-i fűszerkeverék?

Az "Herbes de Provence" (ejtsd: erb dö provansz) klasszikussá vált fűszerkeverék, amely egyesíti a régió legjellegzetesebb fűszereit (kakukkfű, zsálya, rozmaring, bazsalikom, levendula, csombor, édeskömény, majoránna, tárkony, oregánó és babérlevél). Készen is kapható a világ minden táján, kihagyhatatlan az igazi mediterrán konyhából.






WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: mandulapasztával, paradicsomszószt, hasonlíthatnánk, egytálételként, levendulamezők, keménytojásból, fűszerezésében, kihagyhatatlan, édesszájúaknak, gyakorlatilag, leggyakrabban, bazsalikomból, fűszerkeverék, olajbogyókrém, szarvasgombás, szardellakrém, szőlővenyigén, bouillabaisse, paradicsomból, gyümölcsökkel, zöldsalátából, tengerpartnak, legjellemzőbb, édesköménnyel, egytálételek, vöröshagymát, köszönhetően, fűszerillatú, cavaillonban, birsalmasajt, zöldségekből, klasszikussá, bazsalikomot, pisszáládier, ízesítésként, ízesítésében, tipikusan mediterrán, tengerpartnak köszönhetően, szőlő mellett, provence-i előételek, olasz határnak, klasszikus provence-i, esszenciát használnak, olasz pesto, alapvetően fokhagymából, ebből kapott, nyári zöldségeket, töltött paradicsom, napérlelte paradicsom, gazdag mediterrán, töltelékhez bármi, húskedvelő franciák, Hála Joanne Harrisnek, Peter Mayle-nek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hazára minden embernek szükség...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Adakozás  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Fekete-erdő desszert  Paul David Tripp Április 20  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kislány  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Fehér virág  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hogy lehet megtartani  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokan azt tartják  Tavaszi kép  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Reggel van  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szívem  Mi lenne ha  Garai Gábor - Takarítás  Kaffka_Margit  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Csak a fogyatkozás látható  Nevem  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Ágai Ágnes – Csendélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einsteinről  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
tipikusan mediterrán, tengerpartnak köszönhetően, szőlő mellett, provence-i előételek, olasz határnak, klasszikus provence-i, esszenciát használnak, olasz pesto, alapvetően fokhagymából, ebből kapott, nyári zöldségeket, töltött paradicsom, napérlelte paradicsom, gazdag mediterrán, töltelékhez bármi, húskedvelő franciák, tenger ajándékai, tengeri teremtmények, tengeri sünt, vörös márnát, tengeri sügért, sügért szokták, ragu többféle, kevés kagylót, kevés konyak, igazi bouillabaisse-ben, helyi fűszerekkel, bikaviadalok idején, vesztes bikából, magyar lecsóhoz, általunk ismerttől, gazdag változata, olasz kollégákkal, francia pékek, kevés olajbogyót, provence-i desszertek, tipikus Aix-an-Provence-i, helyben készülő, régió legjellegzetesebb, világ minden, igazi mediterrán, mandulapasztával, paradicsomszószt, hasonlíthatnánk, egytálételként, levendulamezők, keménytojásból, fűszerezésében, kihagyhatatlan, édesszájúaknak, gyakorlatilag, leggyakrabban, bazsalikomból, fűszerkeverék, olajbogyókrém, szarvasgombás, szardellakrém, szőlővenyigén, bouillabaisse, paradicsomból, gyümölcsökkel, zöldsalátából, tengerpartnak, legjellemzőbb, édesköménnyel, egytálételek, vöröshagymát, köszönhetően, fűszerillatú, cavaillonban, birsalmasajt, zöldségekből, klasszikussá, bazsalikomot, pisszáládier, ízesítésként, ízesítésében, articsókából, tonhalsaláta, tengerpartra, édestestvére, fokhagymából, olívaolajból, bikaviadalok, teremtmények, gasztronómia, környékéről, ratatouille, tőkehalkrém, fogyasztani, készülőknek, kollégákkal, sárgabarack, használható, fűszerekkel, kapcsolatos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2419
  • e Hét: 17291
  • e Hónap: 31196
  • e Év: 160903
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.